Με τον όρο συμπληρώματα διατροφής εννοούμε προϊόντα που περιέχουν συμπυκνωμένη μορφή θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κ.α.) ή εκχυλίσματα φυτών ή άλλων φυσικών προϊόντων και μπορούν να αποτελέσουν συμπλήρωμα της καθημερινής μας διατροφής ή να συντελέσουν στη βελτίωση φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού μας.

Σε γενικές γραμμές μια δίαιτα με τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων μπορεί υπό φυσιολογικές συνθήκες να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του γενικού πληθυσμού. Σήμερα όμως γνωρίζουμε πως η τυπική “δυτική” δίαιτα (που τις τελευταίες δεκαετίες ακολουθούμε και στην Ελλάδα) συχνά παρέχει μικρότερες ποσότητες από τις απαιτούμενες για βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Επιπλέον, ειδικές ανάγκες όπως ασθένεια, έντονη άσκηση, αυξημένη δραστηριότητα δημιουργούν ανάγκες προσλήψεως συμπληρωμάτων διατροφής. H αναγκαιότητα της λήψης των συμπληρωμάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ηλικία και φύλο, συνολική διατροφή, ύπαρξη οργανωμένης άσκησης, ειδικές παθολογικές καταστάσεις, οικογενειακό ιστορικό παθήσεων κ.ά.

Η επιλογή του σωστού συμπληρώματος διατροφής εξαρτάται από τον οργανισμό, τις ανάγκες που θέλουμε να καλύψουμε με τη χρήση τους ή τα συμπτώματα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Σε γενικές γραμμές χρειάζεται να έχουμε λάβει υπόψη μας τις διατροφικές μας συνήθειας (εάν καλύπτουν τις καθημερινές μας ανάγκες), τον τρόπο ζωής που έχουμε (πόσο έντονος είναι) και το ιατρικό ιστορικό μας (εάν υπάρχει κάποια πάθηση ή αν ακολουθούμε θεραπευτική αγωγή). Όλα τα συμπληρώματα διατροφής της ESI και της Science Of Nature αναγράφουν πάνω στη συσκευασία τους σαφείς οδηγίες και ενδείξεις για το πότε και πως μπορούν να χρησιμοποιούνται.

Η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής είναι ασφαλής εφόσον ακολουθούνται σωστά οι οδηγίες χρήσης τους. Επίσης οι αντενδείξεις τους θα πρέπει να μην συμπίπτουν με πιθανό ιστορικό του χρήστη. Συνιστάται σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα υγείας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας, για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού όπως τα παιδιά ή υπερήλικες ή αν ακολουθείτε θεραπευτική αγωγή να ενημερωθεί ο γιατρός.

Όλα τα συμπληρώματα διατροφής της ESI & της Science Of Nature είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ και αναγράφουν στις συσκευασίες τους όλες τις απαραίτητες ενδείξεις και οδηγίες χρήσης.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν έχουν θερμίδες άρα δεν παχαίνουν. Ορισμένα σκευάσματα που ενδεχομένως να περιέχουν γλυκαντικές ουσίες (π.χ. μέλι) επίσης δεν επηρεάζουν την αύξηση του βάρους σε υγιείς ανθρώπους.

Οι αυξημένες καθημερινές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού πολλές φορές συνιστούν την λήψη διαφορετικών συμπληρωμάτων διατροφής ανάλογα πάντα με τα συμπτώματα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και πόσο ισορροπημένη είναι η καθημερινή μας διατροφή. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να ανατρέξετε στις οδηγίες χρήσεις και τις ενδείξεις που αναγράφονται στις συσκευασίες των συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς επίσης και να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σας.

Μπορείτε να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα διατροφής από την σειρά Ginseng Plus Rapid Energy της ESI, το Royal Jelly της ESI με βασιλικό πολτό, την Vitamin C 1000mg ή τη πολυβιταμίνη Multivitamin Fortius της Science Of Nature που περιέχει 12 Βιταμίνες, 6 Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία. Tα συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να ενισχύσουν την ενέργεια και να προσφέρουν την τόνωση που χρειάζεται ο οργανισμός μας λόγω αυξημένης καθημερινής δραστηριότητας.

H μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από την επίφυση η οποία εντοπίζεται στη βάση του εγκεφάλου. Η έκκρισή της γίνεται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η παραγωγή αυτής της ορμόνης είναι στα μέγιστά της κατά τη διάρκεια του αρχικού διαστήματος ανάπτυξης του ανθρώπου, επιβραδύνεται μετά την ηλικία των 20 ετών και αρχίζει να μειώνεται περίπου από την ηλικία των 45 ετών έως ότου εξαφανιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά σε μεγάλη ηλικία. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει διαταραχή του ύπνου και το άτομο βρίσκεται σε μεγάλη ηλικία συνιστάται η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής με μελατονίνη για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, σύμφωνα πάντα και με τις οδηγίες του φαρμακοποιού ή του γιατρού για τις περιπτώσεις των ατόμων που πάσχουν από ασθένεια ή ακολουθούν θεραπευτική αγωγή.

Η πολυβιταμίνη Multivitamin Fortius της Science Of Nature δεν περιέχει ζάχαρη, γλουτένη και ιώδιο και είναι κατάλληλη για άτομα με διαβήτη. Επίσης, η Vitamin C 1000mg της Scinece Of Nature είναι κατάλληλη για διαβητικούς, διότι δεν περιέχει ζάχαρη και γλουτένη. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα άτομα που βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

Γιατί όπως σε όλα τα προϊόντα έτσι και στα συμπληρώματα διατροφής υπάρχει όριο ασφαλούς χρήσεως.

Σε περίπτωση έλλειψης βιταμινών μπορεί να προκληθούν παθήσεις όπως σκορβούτο (έλλειψη βιταμίνης C) ή νευρολογικά νοσήματα (όπως beri beri από έλλειψη βιταμίνης B).

Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε έλλειψη βιταμινών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Vitamin C 1000mg ή την πολυβιταμίνη Multivitamin Fortius της Science Of Nature.

Εάν η δίαιτα που ακολουθεί ένα άτομο για την απώλεια βάρους σε συνεργασία με διαιτολόγο ή γιατρό περιλαμβάνει τις σωστές αναλογίες τροφών από όλες τις ομάδες τότε πιθανώς να μην χρειάζεται η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής. Σε περίπτωση βέβαια που η ποσότητα της τροφής είναι πολύ μικρή, τότε η χορήγηση βιταμινών είναι απαραίτητη, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του ειδικού γιατρού ή διαιτολόγου σας.

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.