Ο διαβήτης είναι μια διαταραχή στον μεταβολισμό των σακχάρων που παρουσιάζεται όταν το σώμα δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης (ορμόνη που ρυθμίζει τη γλυκόζη αίματος) ή/και δεν μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Χωρίς την επίδραση της ινσουλίνης, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης του αίματος τα οποία προκαλούν προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον διαβήτη. Υπάρχουν πολλοί τύποι διαβήτη, με βασικότερους τους παρακάτω:

  • Διαβήτης Τύπου 1
  • Διαβήτης Τύπου 2
  • Διαβήτης Κυήσεως

Ο οργανισμός χρειάζεται, ως κύρια πηγή καυσίμου ή ενέργειας, ένα ειδικό ζάχαρο που ονομάζεται γλυκόζη. Ο οργανισμός παράγει γλυκόζη από τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες όπως τα ψωμιά, δημητριακά πρωινού, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες, γάλα, γιαούρτι και φρούτα. Η γλυκόζη μεταφέρεται σε όλο το σώμα μέσω του αίματος – το επίπεδο δεν θα πρέπει να είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό. Όταν η γλυκόζη υπερβαίνει ένα ορισμένο επίπεδο, ένα μέρος της πρέπει να βγει από το αίμα και να εισέλθει στους ιστούς του σώματος για να παρέχει την ενέργεια που χρειάζονται τα κύτταρα προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του οργανισμού σας. Ένα μέρος της γλυκόζης αποθηκεύεται επίσης στο συκώτι έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα αν χρειαστεί. Όταν το επίπεδο γλυκόζης πέσει πολύ χαμηλά, ένα μέρος της γλυκόζης που είναι αποθηκευμένη στο συκώτι απελευθερώνεται στο αίμα για να το επαναφέρει σε υψηλότερο επίπεδο. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, έναν αδένα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το στομάχι. Η ινσουλίνη είναι σαν ένα κλειδί που ανοίγει τις «πόρτες» των κυττάρων του σώματος και επιτρέπει στη γλυκόζη να περνά από το αίμα στα κύτταρα όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται μεταβολισμός της γλυκόζης. Στον διαβήτη, το πάγκρεας είτε δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη είτε η ινσουλίνη που παράγει δεν μπορεί να λειτουργεί σωστά. Χωρίς την επενέργεια της ινσουλίνης, οι δίοδοι της γλυκόζης είναι κλειστές. Η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης του αίματος που προκαλούν προβλήματα υγείας τα οποία συνδέονται με τον διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 1 οφείλεται σε αυτοάνοση καταστροφή των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη και συνήθως παρουσιάζεται σε ανθρώπους που έχουν ένα ή περισσότερα γονίδια τα οποία τους καθιστούν ευαίσθητους στη νόσο, με ή χωρίς οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 1.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ πιο συνηθισμένος και χαρακτηρίζεται από διάφορους παράγοντες προδιάθεσης όπως γενετικά αίτια (οικογενειακό ιστορικό, αυξημένος κίνδυνος σε ορισμένες εθνικές ομάδες) και περιβαλλοντικές συνθήκες (ανθυγιεινή διατροφή, παχυσαρκία, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας).

Στα χαρακτηριστικά συμπτώματα περιλαμβάνονται η υπερβολική έκκριση ούρων (πολυουρία), η μεγάλη δίψα (πολυδιψία), η ξηροστομία, η διαρκής αίσθηση πείνας, η απώλεια βάρους, η θολή όραση, η ζαλάδα και η κόπωση. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά (διαβήτης τύπου 1) ή σταδιακά (διαβήτης τύπου 2). Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο διαβήτης τύπου 2 είναι ασυμπτωματικός και η διάγνωση γίνεται μόνο όταν έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται επιπλοκές.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, έναν αδένα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το στομάχι. Η ινσουλίνη είναι σαν ένα κλειδί που ανοίγει τις «πόρτες» των κυττάρων του σώματος και επιτρέπει στη γλυκόζη να περνά από το αίμα στα κύτταρα όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται μεταβολισμός της γλυκόζης. Στον διαβήτη, το πάγκρεας είτε δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη είτε η ινσουλίνη που παράγει δεν μπορεί να λειτουργεί σωστά. Χωρίς την επενέργεια της ινσουλίνης, οι δίοδοι της γλυκόζης είναι κλειστές. Η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης του αίματος που προκαλούν προβλήματα υγείας τα οποία συνδέονται με τον διαβήτη.

Υποβάλλουμε το πάγκρεας σε μια μορφή “κοπώσεως” και μελετάμε την ικανότητά του να ρυθμίζει επαρκώς το σάκχαρο υπό τις συνθήκες αυτές.

Υπάρχει προδιαβητικό στάδιο και για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει προδιάθεση για διαβήτη πρέπει να κάνετε σακχαραιμική καμπύλη ή αλλιώς καμπύλη σακχάρου. Ένα άτομο θεωρείται ότι έχει προδιαβήτη αν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά υψηλά για να διαγνωστεί ότι πάσχει από διαβήτη.

Αρχικά να επισκεφτείτε το γιατρό ώστε να σας δώσει τις κατάλληλες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αποκτήσει πλήρες ιατρικό ιστορικό σας. Έπειτα να προσδιορίσει ο γιατρός με βάση τις εξετάσεις τι τύπος διαβήτη είναι ώστε να χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή και σωστή διατροφή.

Αυτό που είναι εξίσου σημαντικό ονομάζεται «αυτομέτρηση» και σωστή καθημερινή διαχείριση του διαβήτη από εσάς ώστε να μπορεί να ρυθμιστεί ο διαβήτης σας και να μην προκαλέσει τυχόν επιπλοκές. Η σωστή αυτομέτρηση επιβάλλει την καθημερινή μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα σας και πραγματοποιείτε εύκολα και αξιόπιστα με τους μετρητές σακχάρου της BIONIME και της σειράς Alfacheck της KARABINIS MEDICAL.

Σε γενικές γραμμές κάθε μετρητής σακχάρου έχει αντίστοιχα τις δίκες του ταινίες μέτρησης που πρέπει να χρησιμοποιείτε. Για να είσαστε απόλυτα σίγουροι για τις ταινίες μέτρησης του μετρητή σας θα χρειαστεί να ανατρέξετε στις οδηγίες χρήσης που υπάρχουν στην συσκευασία του.

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.